METROPOLITAN MUSEUM
in development
Ad Fijneman
 

‘AD FIJNEMAN: ROCK&ROLL OP CANVAS’

    Het Metropolitan Museum opent haar nieuwe tentoonstelling met iconische schilderijen van Ad Fijneman, een voormalige Tilburgse heftruckchauffeur in een pleerollenmagazijn die op latere leeftijd gedreven is gaan schilderen. Wie? Ad Fijneman. Vrienden hadden mij al herhaaldelijk op zijn werk gewezen. Ik wist het niet zo, onze curator daarentegen was meteen enthousiast. Maar goed, die valt dan ook op rondslingerende sokken, kwaliteitskranten en toiletpapier. En op zwetende mannen op ronkende diesels: “Waarvoor hebben wij anders een museum?” Hij had gelijk. Onze raamtentoonstellingen proberen de plaatselijke culturele rijkdom aan onze stadsgenoten te laten zien. Al vijf jaar, al veertig exposities, met veel plezier. Soms doordat we zelf geraakt werden, soms door het enthousiasme van anderen. Soms door het kunstwerk zelf, soms door het leven erachter. Voor dat laatste slaat onze curator helemaal aan, hij blaft Marcel Duchamp’s: “I don’t believe in art, I believe in the artist!”

   Ivo van Leeuwen: “Ad Fijneman was een laatbloeier in de kunst. Een kluizenaarsachtige man die als vorkheftruck­chauffeur zijn geld verdiende. Zijn kleine appartementje was zijn oase, daar omringde hij zich met boeken van Franse, Duitse en Russische schrijvers, literatuur en filosofie. Het zal rond zijn vijftigste geweest zijn dat hij voor het eerst een kwast oppakte. Eenmaal geproefd aan het schilderen wordt het een obsessie. Honderden schilderijen van vrouwenhoofden. Als bezeten smeert hij de verf op het doek. Niet geremd door enige academische kennis ontwikkelt hij op onnavolgbare wijze een compleet eigen stijl. Zijn werk is rauw, confronterend en raakt de kijker recht in de ziel. Rock en Roll op canvas.”

   Met alle plezier nodigen wij u uit voor de tentoonstelling ‘Ad Fijneman: Rock & Roll op Canvas’ in het ‘Metropolitan Museum’ aan de Stedekestraat 15 te Tilburg van vrijdag 3 november t/m zondag 24 december 2023. Dag en nacht, de toegang is vrij. De opening is op vrijdagavond 3 november om 20:00 uur met een korte inleiding van Ivo van Leeuwen en een poëtisch intermezzo van Nick J Swarth. U bent van harte welkom.

 
home
exhibitions|exhibitors|press|posters
[Friday, December 1st, 2023]
METROPOLITAN MUSEUM | TILBURG
window exhibitions/raamtentoonstellingen | 15 Stedekestraat | 5041DM Tilburg | Netherlands
+31 (0)13 5358041 | postİmetropolitanmuseum.nl
BACK / TERUG